Lille vinhus med stort potentiale

Januar 2006. Portræt af Cullen Wines, Margaret River, Western Australia.

Det var noget af et karriereskift som Kevin Cullen, læge og forsker, og hans kone Diane, fysioterapeut, gjorde, da de slog sig ned på deres 28 hektar store ejendom i Margaret River i Western Australia. Først som farmere med kvæg og får i 1948 og senere som vinproducenter. I 1966 plantede de deres første vinmarker. Resultatet nogle år senere opmuntrede dem til at fortsætte, og så kom der vinstokke på resten af ejendommen.

Som pionerer i vinindustrien i Margaret River, hvor vindyrkning er af forholdsvis nyere dato, har Cullen-familien haft stor betydning for udviklingen. Både Kevin og Diane Cullen er blevet hædret lokalt og nationalt for deres kvalitetsforbedrende indsats inden for australsk vinindustri. De har været avantgarde med hensyn til eksperimenter med druesorter og vinfremstilling. Diane Cullen er en af de første kvindelige vinmagere i Australien, som opnår en pris i slutningen af 80’erne for en hvid Sauvignon Blanc.

Datteren Vanya, som er opvokset med vin, er gået i forældrenes fodspor og står nu for vinproduktionen. Hun har høstet medaljer og personlige hædersbevisninger, blandt andet er hun den første kvinde kåret i Australien som Winemaker Of The Year i 2000. Hun regnes blandt Australiens ti førende winemakers.

Cullens ejendom er efter australske forhold af en beskeden størrelse. Det er et rent familieforetagende, og der er ingen finansiel baggrund at gøre godt med. Det er slid og ambitioner, som driver værket. Cullen-familien er kendt for at være individualister og perfektionister, og det kommer til udtryk i både omgivelser og i vinene. Selve vingården er intet mindre end en skønhedsåbenbaring. Den arkitektegnede bygning er udført i naturharmoniske materialer og er smagfuldt og enkelt indrettet. Der er et vineri, butik og en gourmet restaurant med udsigt til vinmarkerne.

Cullens vinmarker ligger kun fem kilometer fra det Indiske Ocean i et område med et tempereret kystklima, det vil sige kølige sommernætter og meget sjældent frostgrader om foråret. Gennemsnitstemperaturen om sommeren er på 25 grader og om vinteren på ca. 16 grader. På grund af en isoleret beliggenhed fjernt fra byer og bebyggelser af nogen art, hører området til et af de mindst forurenede vindistrikter i verden. Jordbunden i Cullens vinmarker består hovedsagligt af granit- og grusholdig sandjord aflejret over en lerholdig undergrund. Den gunstige indflydelse fra havet giver en behagelig brise og virker udjævnende på temperatursvingninger.

Af druesorter er der plantet Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbech, Petit Verdot, Chardonnay, Semillon og Sauvignon Blanc. Vinstokkenes gennemsnitsalder er 25 år. I alt fremstilles 180.000 flasker vin årligt. Heraf går 20 % til eksport fordelt på 18 lande.

Det er Vanya Cullens filosofi, at arbejdet i marken er betingelsen for at lave en kvalitetsvin. Kun en god og supersund frugt giver de bedste vine. Druerne håndplukkes, frugten sorteres inden presning, der filtreres sparsomt eller slet ikke. Kunstvanding er bandlyst, høstudbyttet tilstræbes lavt fra mellem 30 og 40 hektoliter pr. hektar, visse vine endda lavere. Markerne dyrkes efter biodynamiske og økologiske principper kontrolleret af Biological Farmers Association i Australien. En vis procentdel nye franske fade anvendes kombineret med ældre fade.

Vinenes lagringstid varierer afhængig af druesort og årgang. Vanya tilstræber at fremhæve druens frugtkarakter i vinen til tider med et yderst diskret fadpræg. De fleste af Cullens vine er på 13 til 13,5 % alkohol, og selv om procenterne når op til 14 i nogle enkelte flasker, bevarer vinene stadig deres elegante, mellemfyldige præg.

Vanya Cullen går mere og mere over til at anvende skruelåg på vinflaskerne. Erfaringerne med vinens holdbarhed er overordentlig positive. Kun på nogle få vine, er korkproppen stadig bevaret.

Hvide vine:

Cullen, Ellen Bussell
Den er lavet af en blanding af Semillon og Sauvignon Blanc. En velduftende vin med en fin grapefrugtagtig syre, friskhed og en god mellemfyldig krop. En velstruktureret vin, med en behagelig eftersmag. En anvendelig vin til stegt og grillet mad fra forretter til fisk, lette kødretter, salater og lign. Vinen er holdbar i to til tre dage, efter at flasken er trukket op.

Cullen, Sauvignon Blanc Semillon
Vinen er en blanding af 77 % Sauvignon Blanc og 23 % Semillon. 18 % af vinen har lagret på nye egefade. Den er uhyre lækker nu med en fint balanceret druekarakter, elegance og finesse i eftersmagen. En yderst anvendelig og indtagende hvidvin. Den er drikbar i dag, men tåler også at gemmes et par år. Den er flot til en rejemad og lette fiskeretter, men også en fornøjelse at nyde solo til chips. Vinen holder sig fint i to til tre dage, efter at flasken er åbnet.

Cullen Chardonnay
En flot chardonnay som har lagret i seks måneder på egefade. Den har friskhed og finesse i en meget harmonisk krop. Selv om alkholprocenten er på 14, opleves vinen som elegant og behagelig. Der er en delikat grapefugtsyre i eftersmagen, som bliver blødere, ligesom vinens fedme træder lidt mere frem, når temperaturen øges i glasset. Den klarer både lette fiskeretter og orientalsk krydret mad med chili og kokosmælk uden at miste pusten. Den holder sig flot i et par dage, efter at flasken er åbnet.

Røde vine:

Cullen, Ellen Bussell Red
Den er lavet af 60 % Cabernet Sauvignon og 40 % Merlot. 19 % af vinen er lagret på egefade. En saftig frugtbombe med en mellemfyldig struktur og en spændende lakridssødme i eftersmagen. En letdrikkelig charmetrold, som er yderst anvendelig til dansk gastronomi. En vin som holder sig nydeligt et par dage, efter at flasken er åbnet.

Cullen, Diana Madeline Cabernet Sauvignon Merlot
Denne vin er lavet af druer fra gamle vinstokke med et lavt høstudbytte på 26 hektoliter pr. hektar. Der er anvendt 72 % Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 4% Malbec og 4% Petit Verdot. Endvidere har vinen lagret 15 mdr. på franske fade, heraf er 52 % nye. Frugten er stadig lidt lukket, men tilstede og diskret. Fadpræget er meget nedtonet. Vinen kræver et par timers dekantering og fremstår som en harmonisk åbenbaring. Der er meget klasse over denne vin, som er europæisk i stilen i retning af Bordeaux. Den er bragende flot til prisen og vil være velegnet til at gemmes i yderligere fem til otte år. Vinen smager fantastisk også to dage efter, at flasken er åbnet og holder sig fint i tre dage.
Arnakke Vinimport | CVR: 10202140 | Maglestenen 25, Arnakke, 4390 Vipperød  | Tlf.: +45 59 18 25 25